Kretsloppsekonomi Intervju med Lasse Lind
Alla byggnader med framtiden i tankarna bör först titta på det förflutna. Detta är rekommendationen från Lasse Lind vid 3XN Architects i Köpenhamn, expert på hållbarhetens alla aspekter.
Om Lasse Lind:
Lasse Lind är arkitekt och partner på GXN och 3XN Architects i Köpenhamn, där han är konsultchef. Han studerade i Prag, Damaskus och vid Royal Danish Academy - Architecture i Hovedstaden, och specialiserade sig på hållbarhet och kretsloppsekonomi inom byggbranschen. Han undervisar också som gästföreläsare vid Chalmers tekniska universitet i Göteborg.
Vad är en grön byggnad?
Det är relativt enkelt att definiera - en grön byggnad har mindre negativ påverkan på miljön än en standardbyggnad eftersom material med låga CO2-utsläpp har installerats här, energieffektiva teknologier används i byggnaden, vattenbesparingar görs och, framför allt, eftersom miljöprestandan kan bevisas.
Hur viktigt tycker du att miljödata är här?
Miljödata finns i miljövarudeklarationen (EPD) som är relaterad till en specifik produkt. De har nu blivit ett gemensamt språk som transparenta, miljömässiga produktdata. EPD underlättar när man vill jämföra produkter, bedöma dem och analysera deras prestanda.
För bara fem eller tio år sedan kunde företag sällan förklara exakt vad deras produkter var tillverkade av. Tänk dig att en livsmedelsproducent inte vet vad som finns i deras produkt, till exempel! Ingen av oss skulle äta den. Jag gillar att göra denna jämförelse eftersom jag tror att transparens i byggbranschen också är viktigt.
Du specialiserar dig på kretsloppsekonomi. Vad är tanken bakom detta?
I en kretsloppsekonomi värderas ett material över tid. Med andra ord, hur användes det tidigare och hur kommer det att användas i framtiden? I grunden återspeglar kretsloppsekonomin de principer vi ser i naturen. Det finns inget slöseri i naturen, bara resurser. Ett löv som fallit av ett träd är inte slöseri, utan istället mat för djur och insekter. Naturen känner bara till slutna kretsar och detta utgör också grunden för kretsloppsekonomin.
Kretsloppsekonomi är för närvarande mer på försöksstadiet är norm
Intressant nog är tanken bakom den cirkulära ekonomin varken ny eller experimentell. Tvärtom, när vi tittar närmare på gamla träbyggnader ser vi ofta att de har byggts exakt i enlighet med denna princip. Tidigare använde människor resurserna till sitt förfogande sparsamt av ekonomiska skäl och använde gamla byggnadselement och material när de konstruerade nya byggnader. Denna princip kan ses i hela Europa.
I vilken utsträckning resulterar kretsloppsekonomin i problemställningar för arkitekter och VVS-ingenjörer?
Det är en utmaning att utforma en byggnad så att den lämpar sig för flexibel användning. Detta kräver mycket komplex, tidskrävande planering. Numera tenderar vi att konstruera en byggnad för en mycket specifik situation - till exempel för en medelklassfamilj med små barn. Men hur kan vi veta vad en medelklassfamilj behöver om 30 år? När vi däremot tittar på gamla byggnader - till exempel de gamla lagerbyggnaderna i Köpenhamn - ser vi att deras grundläggande struktur möjliggör en rad olika användningsområden. Detta perspektiv resulterar i radikala förändringar i arkitektens arbete.
Vad innebär denna förändring för tillverkare av sanitetsprodukter?
De konfronteras med samma trender som alla andra aktörer inom byggbranschen. Här handlar det om att utveckla hälsomedvetna, energieffektiva produkter och lösningar som sparar resurser - både byggmaterial, energi och vatten. Vi måste alltmer hantera frågor som hur produkten tillverkas, hur hållbar den är och om den går att reparera och återvinna.
I vilken utsträckning bidrar digitaliseringen till en hållbar byggindustri?
Digitalisering är faktiskt huvudkravet för en hållbar byggindustri. För att planera livscykeln för material och produkter behövs en infrastruktur för denna data. Den detaljerade information som behövs för ett material eller en byggnad är endast möjlig i digital form. Eftersom vi bara är i startgroparna av denna process är det desto viktigare att utveckla lättanvända verktyg.