Mögel i badrummet Orsaker, förebyggande och åtgärder
Badrummet är en plats för att fräscha till sig, personlig hygien och avkoppling. Tyvärr kan det också vara en grogrund för mögel. Mögel är inte bara fult, det kan också orsaka allvarliga hälsoproblem som allergiska reaktioner och irritation på hud, ögon och luftvägar. I det senare fallet kan detta utvecklas till bronkit och till och med astma. För personer med ett svagt immunförsvar är mögelsporer ännu farligare än för friska människor.
Den här guiden innehåller information om hur du enkelt tar bort mögel i badrummet eller i första hand förhindrar det.
Varför bildas mögel i badrummet?
Mögelsporer finns överallt i luften. Dessa anses vara säkra, så länge de inte sätter sig vid en viss punkt och börjar spridas. Olika typer av mögel finns i badrummet. Svartmögel är det mest envisa och även det mest skadliga för hälsan.
Badrummet är särskilt känsligt för mögelbildning på grund av den höga luftfuktigheten och ofta otillräcklig ventilation. Fukt – oavsett om det orsakas av dusch, bad eller till och med torka kläder – ger idealiska förutsättningar för mögel att växa.
Igenkänning av mögel i badrummet
Mögeluppbyggnad kan ses i form av mörka fläckar på väggar, fönsterkarmar, taket eller i silikonfogar. En stark närvaro åtföljs ofta av en unken lukt. Särskilt utsatta områdena är runt duschen och badkaret.
Tips för att förhindra mögel i badrummet
Mögelbildning kan effektivt förhindras. Målet är att hålla luftfuktigheten i rummet låg. Dimma fönster är till exempel ett tecken på för hög luftfuktighet. Luftfuktigheten kan minimeras i rummet genom god ventilation, tätning av potentiella fuktkällor och lämplig uppvärmning. Risken för mögel kan minskas avsevärt genom att följa nedan tips:
Tips 1: Korrekt ventilation
Genom att ventilera badrummet på rätt sätt kan luftfuktigheten i rummet kontrolleras och mögelbildning förhindras. Så här gör du:
- Snabb ventilation: Efter bad eller dusch, öppna alltid fönstren helt i minst fem minuter för att låta frisk luft cirkulera.
- Lufta din fönster: Under de varmare månaderna kan fönstret även hållas öppet något under dagen.
På vintern kan ångan från badrummet användas för att öka luftfuktigheten i bostäder med mycket låg luftfuktighet. För att göra detta, lämna helt enkelt badrumsdörren öppen. I bostäder med hög luftfuktighet bör badrumsdörren hållas stängd.
Tips 2: Tätning och isolering
Om byggnadens ytterväggar eller fönster är dåligt isolerade, kondenserar vattnet i rummet snabbare. Detta ger gynnsammare förutsättningar för mögel i hela bostaden – speciellt badrummet. Effektiv isolering kan hjälpa till att reglera temperatur och luftfuktighet i rummet och därmed minska mögeluppbyggnaden.
Tips 3: Värm upp badrummet
Varm luft absorberar mer fukt än kall luft, vilket innebär att det bildas mindre kondens på fönster och dörrar i varma rum. Som ett resultat är uppvärmda rum mindre mottagliga för mögelbildning.
Fler tips för att minska luftfuktighet
Efter en dusch eller ett bad, ta bort eventuell kvarvarande fukt med en duschskrapa eller trasa och lämna alltid dörren till en duschkabin öppen.
Fukt i badrummet kan förhindras genom:
- torka fuktiga handdukar och badmattor omedelbart och inte lämna dem på golvet. En handdukstork är ett praktiskt alternativ för att torka dem snabbare och samtidigt värma upp badrummet.
- inte hänga upp blöta kläder i badrummet.
- sätta in en luftfuktare som håller luftfuktigheten på en optimal nivå.
Hantera mögel
När mögel har upptäckts i badrummet rekommenderas snabba åtgärder för att förhindra att det sprids ytterligare. Att välja rätt metod beror på hur betydande uppbyggnaden är.
Ytmögel och isolerad mögel kan avlägsnas med rengöringsmedel som finns i butiker. Att bära handskar, skyddsglasögon och mask förhindrar irritation av hud, ögon och luftvägar. Ventilera rummet under städning. Hyresgäster bör informera sin hyresvärd omedelbart när mögel uppstår eller om det luktar mögel.
Tips 1: Rengöringsmedel mot mögel i badrummet
På släta ytor kan mögel avlägsnas grundligt med vatten och rengöringsmedel man kan köpa i butiker. Applicera rengöringsmedlet på de drabbade platserna. Rengör området och torka det sedan ordentligt efteråt.
På grova ytor kan blekmedel tillsättas för desinfektion. Det innehåller klor och eliminerar effektivt mögelsporer. Se till att blekmedel inte används tillsammans med syror, eftersom det producerar giftiga klorgaser. Etylalkohol med en koncentration på 70 till 80 % har samma effekt mot mögelsporer.
Det rekommenderas att alltid testa rengöringsprodukter först på ett dolt område. På så sätt kan du säkerställa att inga ytskador uppstår.
Tips 2: Rådfråga proffsen
Om mögel redan har trängt djupt in i silikonfogar eller har brett ut sig över en större yta, krävs snabba och lämpliga åtgärder för att ta bort den. Om mögel dyker upp upprepade gånger på samma ställe, rådfråga ett företag som är specialiserat på att ta bort mögel. I sådana fall är det viktigt att orsaken till mögeluppbyggnaden hittas.
Efter professionella renoveringar kan applicering av specialfärg för rum med hög luftfuktighet förhindra att mögel bildas igen.
Innovativa lösningar från Geberit för extra hygien i badrummet
När du väljer badrumsprodukter, se till att de är fuktbeständiga eller bidrar till att sänka fuktnivån i rummet. Avlopp i nivå med golvet minimerar platser där mögel kan uppkomma. Efter man har duschat kan vattnet snabbt tas bort från duschytan.
Badrumsmöbler från Geberit är utrustade med en fukttålig yta. Ytan är vanligtvis gjord av melamin eller folie som är extra belagd, beroende på färg. Materialet är mycket robust – och därmed ett bra val för badrummet.
Vanliga frågor om hantering av mögel i badrummet
Har valet av badrumsprodukter en inverkan på mögelbildning?
Hur vet jag om mitt badrum är tillräckligt ventilerat?
Nyhetsbrev Registrera dig nu
Håll dig uppdaterad
Vårt nyhetsbrev erbjuder spännande insikter och praktiska tips om hur ditt badrum kan göra livet enklare.