Inspiration och idéer För varje planlösning
Planera ett perfekt badrum för alla – det som låter enkelt och logiskt i teorin blir oftast svårt i praktiken. Det beror många gånger på de olika krav som finns. Här visar vi olika behov som finns i ett familjebadrum, ett tillgänglighetsanpassat badrum, ett wellness badrum eller ett mycket litet badrum. Vad alla typer har gemensamt är att formen och storleken på badrummets planlösning som definierar utrymmet är avgörande vid planering.
Varför är planlösningen avgörande för planeringen?
Badrummets planlösning sätter ramarna för planeringen. Det gäller inte bara estetiska aspekter som är viktiga för välbefinnandet, utan i synnerhet funktionella aspekter:
- Hur kan produkter som badkar, dusch, tvättställ och toalett placeras?
- Hur kan tillräcklig rörelsefrihet skapas mellan produkterna?
- Och hur kan du få tillräckligt med förvaringsutrymme i badrummet?
När dessa frågor väl har besvarats finns det praktiskt taget inga hinder för att använda badrummets hela potential.
Vanliga planlösningar och deras möjligheter
Ett drömbadrum för alla! Detta hade varit enkelt – om det bara fanns tillräckligt med utrymme. Exempel på hem i glassiga inredningstidningar har ofta oändligt med utrymme. Men i verkligheten är situationen vanligtvis annorlunda. Antingen är planlösningen redan klar eller så är den huggen i sten. Med detta i åtanke hittar du några möjligheter till olika badrumsstorlekar nedan.
2 till 6 m² – optimal användning av små planlösningar
Ju mer begränsat utrymme som erbjuds, desto mindre designfrihet. Det gäller till exempel ett badrum med en planlösning på 4 m² och dusch. En smart rumsdesign är särskilt viktigt här och bör följa credot att rensa de funktionella elementen till ett minimum. Det hjälper till exempel att placera inbyggnadscisternen bakom väggen. Att kombinera med ett platsbesparande underskåpskåp möjliggör även ytterligare förvaringsutrymme.
I små badrum ska porslinsenheter – som tvättställ och toalett – vara så smala som möjligt.
Dessutom bör storleken på kaklet också beaktas i små badrum: stora plattor är ett bättre alternativ. Med mindre fogar blir väggstrukturen mer enhetlig och badrummet ser större ut. Ljusa, varma färger och optimal belysning pelar också roll – särskilt i badrum utan fönster.
Idéer för trånga badrum
För trånga badrum gäller samma krav som för små badrum. Om ett badkar behövs rekommenderar vi att använda rummets bredd. I det här fallet behövs en rumsbredd på minst 170 cm – längden på ett standardbadkar.
Vid toalettens placering bör man undvika direkt sikt av dörren – för sin egen integritet.
Medelstora badrum erbjuder rörelsefrihet
Det medelstora badrummet har en yta på cirka 7 till 19 m². Till skillnad från små badrum är det inte frågan om dusch eller badkar ska installeras utan i stället om det finns tillräckligt med plats för både och. Oavsett vad du bestämmer dig för måste du ta hänsyn till utrymmet som finns att röra sig på. Det avser avstånden mellan sanitetsprodukterna, avståndet till väggen eller det lediga utrymmet framför tvättställ eller toalett. Det som är viktigt är att utrymmet att röra sig på framför de enskilda enheterna inte överlappar varandra. När det gäller planlösning görs en differentiering mellan två grundläggande principer – en design med sanitetprodukterna längs väggen eller en helt öppen planlösning. Röranslutningen läge kan vara avgörande och måste även beaktas vid placering av sanitetsprodukterna.
20 m² och mer – en rad alternativ för stora badrum
Alla som har ett badrum på minst 20 m² kan designa sitt drömbadrum. Det är bara fantasin som sätter gränser när det kommer till designmöjligheter.
Även en bastu kan få plats. Eller vad sägs om ett fristående badkar placerat så att man kan njuta av utsikten genom panoramafönstren?
Att använda det tillgängliga utrymmet fullt ut är definitivt det bästa sättet att skapa din egen personlig oas av välbefinnande.
Ovanliga planlösningar i badrummet – använd hörn och nischer på rätt sätt
Hörn och nischer kan hjälpa till att förbättra badrummet på en mängd olika sätt. Beroende på nischstorleken är installation av en dusch eller toalett den självklara lösningen. Det utnyttjar det tillgängliga utrymmet optimalt och skapar automatiskt en naturlig känsla av integritet.
Nischer är också ett perfekt alternativ som förvaringsutrymme och kan förses med hyllor. De kan också användas för att visa upp accessoarer eller dekorativa inredningsdetaljer.
Tips för badrum på vind
Om du planerar ett badrum i ett utrymme med taklutning måste flera särskilda referensvärden uppmärksammas.
Takets lutning bör vara minst 35° för ett badrum, medan rumshöjden som krävs för att en person ska kunna stå upprätt är två meter. Det bör särskilt beaktas vid installation av en dusch. Om ett badkar ska installeras rekommenderar vi att golvets bärförmåga kontrolleras på grund av badkarets vikt när det är fyllt med vatten.
Dessutom bör fukttålig väggbeklädnad och tätning av golv säkerställas innan du installerar tvättställ och toalett.
Använd 3D Badrumsplanering för inspiration
Med 3D Badrumsplanering från Geberit kan vilket badrum som helst planeras – oavsett om det är 2 m², 10 m² eller mer.
I bara tre steg kan man enkelt visualisera sina idéer och önskemål. Allt som behövs är en mätning av rummet och specifikation av fönster, dörrar och placering av vatten- och elanslutningar.
Geberits lösningar för ditt badrum
Det är väldigt få av oss som har tillräckligt med utrymme i badrummet. I genomsnitt mäter ett badrum cirka 2,5 till 3,5 m².
Platsbesparande möbler och kompakt keramik från Geberit erbjuder rätt lösningar för denna storlek. I produktsortimentet ingår även att matcha duschlösningar och badkar och badkarsavlopp för alla planlösningar.
Nyhetsbrev Registrera dig nu
Håll dig uppdaterad
Vårt nyhetsbrev erbjuder spännande insikter och praktiska tips om hur ditt badrum kan göra livet enklare.